3. harjoitus 4.2.2013

Treenissä tänään ratatreeni aiheena erottelut.
Voisin vaatimattomallakin kokemuksella sanoa, että näitä ei koskaan tule treenattua liikaa.

Saadakseen alussa koiran puomille, koira lukee ohjaajan sijoittumisen, liikkeen ja käskyt. Ohjaaja toimii magneettina vetäen koiraa puoleensa.

On paljon merkitystä myös sillä, millä esteellä on voimakkain vahvistehistoria. Putki on yleensä se este, jonka koira altteimmassa oppimisiässä (pentuna) ensimmäisenä agilityesteistä näkee ja kokee, puomi taas kokonaisena esteenä yksi viimeisimmistä.

Toisaalta, puomia on voitu harjoitella myöhemmin paljon toistojen kautta. Molemmilta esteiltä koira saa palkan (vahvisteen) lähes yhtä nopeasti.

Puomilla koira voi paineistua ohjaajan kontaktikäskyistä, ja putkella voi käydä niin, että koiran suoritusta ei useinkaan vahvisteta, koska suoritus on itsestäänselvyys ja sen vuoksi koiran motivaatio suorittaa tunnelia laskee.

Edellisellä viikolla puhuttiin käskyjen erottelusta "puomi" vs. "putki". Käden asennolla (alas putkeen, ylös kontakti) on myös merkitystä. Käsky (tai ohjaus) on syytä antaa ajoissa, jotta koira ehtii lukita oikean esteen.

Ohjaaja voi myös mennä suoraan linjaan odottamaan koiraa puomilta ja kädellä antaa luvan suorittaa.
Erottelu on hyvin yksilöllistä, eli kuinka koira on opetettu näihin ja viety suoritus automaatiotasolle.

Pujotteluun viennissä voi käyttää vippausta tai puomin edestä leikkausta ja esim. niistoa kepeille.

Putkelle 6 vienti vaatii voimakasta ohjaajan liikettä, jos aikoo viedä itsensä a-esteen oikealta puolen. Putken jälkeen ehtii tehdä edestä leikkauksen. Jos ei usko ehtivänsä, myös vippaus toimii. Jos ohjataan a-esteen vasenta puolta, on vaarana, että koira lukitsee hypyn väärältä puolen, joten vaatii voimakasta ohjaajan liikettä työntämään koiraa hypyn taakse.

Putkella 12 on syytä peittää puomi siten, että putkeen mennessä ohjaaja on koiran vasemmalla puolella.

Okserilla on tärkeää, että ottaa koiralta vauhdin pois ja mahdollisesti linjaa hieman oikean suuntaan.------------------

Harjoitukseen osallistui kaksi koirakkoa: yksi mini ja yksi maksi.

Harjoituksen kesto radan rakennuksineen kaksi tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti